Ruha Lexikon

Gyermekruházat

Ősidők óta, a középkortól egészen mindmáig, olyan, mint gyermek ruházat, nem létezik. A gyermek viselet a kisebb változata a felnőtt ruhának. „Gyerekeknek nagyon kényelmetlen és durva, bizarr ruhát kellett viselni régen. Nem igazán fordítottak nagy figyelmet a gyermekek öltöztetésére. A gyermek ruházat átalakítása a XVIII. században kezdődött, és a független divatot követte. A gyermekek, különösen a fiatalok, bársony és szatén anyagból készült ruhákat viseltek, kényelmetlen magas sarkú cipőket nem viseltek. A XIX. században meglehetősen sok esetben már elkezdik díszíteni csipkével. A ruhákhoz már kasmírt is használnak. Népszerű lett a derék sávokban való díszítése... „
Manapság már nem jelent problémát a gyermek ruházat elkészítése. A modern technológiának köszönhetően lehetőség van arra, hogy a ruha egyszerre praktikus és stílusos is legyen.
Igyekezzünk gyerekeinknek kényelmes ruhadarabokat választani. Ilyenek: a pólók, szoknyák, felsők és rövidnadrág, pulóverek. A legfontosabb dolog, hogy gyermekünk öltözete kényelmes és biztonságos legyen. A divat és a fantázia bővítheti látókörünket szinte a végtelenségig!
A bébi ruhák értékesítése ma nagyon fejlett iparág. A gyermekek ruházatát gondosan kell megválasztani, mert azokat hamar kinövi. Ugyanakkor a szülők kíváncsiak: "Hogyan vásároljon ruhát a babának?" A gyerekruhákkal kapcsolatosan van egy néhány pont, amit hasznos tudni!
Nyilvánvaló, hogy azok, akik eladják a gyermek ruházatot, azok tudják, hogy a szülők elsősorban kényelmes és biztonságos ruhákat keresnek. Ajánlott, hogy fontolja meg a következőket: az ékszerek, a különböző csipke- és gyakran szintetikus anyagokból készült ruhák megsérthetik, sőt irritálhatják a gyerekek finom bőrét.
Nagyon sokan állítják, hogy nem érdemes és nem kényelmes a gyerekeknek overáll kinézetű ruhákat vásárolni. Az overáll több szempontból is előnytelen lehet. Ha melege van a gyereknek, akkor egy cipzáras vagy gombos kiskabátot levehetjük, vagy szétnyithatjuk rajta (pl. télen). De az overáll még ekkor is kényelmetlen és nem tudunk vele mint kezdeni.