Ruha Lexikon

Farmer története

Szinte senki sem tagadhatja, hogy ma, a farmer ruházat nem csak népszerű, hanem a divatos minden korosztály számára. De kevesen tudják a történetét, s azt hogy ez a hatalmas ruházati csoport több mint 150 évvel ezelőtt, kezdett kialakulni és csak a közelmúltban szerzett elismerést minden társadalmi rétegben.
Megindul az "aranyláz" Kaliforniában 1850-ben. Sok kereső összegyűlt ott a világ minden tájáról, hogy szerencsét próbáljanak. Köztük volt egy fiatal ifjú, Levi Strauss is, egy szabó. Neki szinte semmije nem volt, csak néhány méter vászonja. Hogy meg tudjon élni, elkezdett ruhagyártással foglalkozni. A szerencse rámosolygott. Az első ügyfél - egy mesterlövész volt, aki egyben farmer is volt. Az illető megváltoztatta Levi Strauss életét, a jövőben pedig a világ divatját.
Elterjed egy pletyka, mely szerint egy csodálatos nadrág gyorsan terjedt a munkások között. Nem volt meglepő, hogy hamarosan mindenki meg akarta vásárolni ezt a szilárd, jól szabott és olcsó ruhadarabot. Kevesebb, mint egy év alatt Levi megnyitotta saját farmerkészítő műhelyét.
Az első farmer színe indigókék volt. Csak egy probléma maradt: egy hátránya volt, a farmer nem rendelkezett zsebekkel.
Aztán jött az ötlet: Jacob Davis ötlete, hogy a zsebeket megpróbálják réz szegecsek fenntartani. Ez azért volt érdekes, mert Jacobnak nem volt elég pénze, hogy szabadalmaztatni tudja a felfedezését. Eszébe jutott, hogy Levi Strauss segíthetne neki, és felajánlotta neki a dolgot, hogy társulhatnának.... Igen, május 20-án, 1873-ban együtt lettek partnerek és közös tulajdonosai a szabadalmaztatott szegecses farmereknek. Ezen a napon tartják hivatalosan a farmer születésnapját, a mai legnépszerűbb és legsokoldalúbb ruhadarabunknak, amely nemtől, kortól, társadalmi helyzettől vagy állampolgárságtól függetlenül népszerű ruhadarab szerte a világon. Idővel „a csoda nadrág” megjelent más színekben és hátsó zsebes formájában is.
Évről évre a farmerek egyre népszerűbb ruhadarabok. Nehéz találni bárkit egy öltözőben, aki nem viselne valamilyen farmer anyagú ruhát, vagy egyszerűen ne szeretné azt. De ha azt nézzük, akkor ez a ruhadarab a rabszolgák és munkások viselete volt. Ebből is látszik, hogy a divat milyen kiszámíthatatlan, s egy találmány hogyan is változtathatja meg az emberiséget…